kezdőlapoldaltérképelérhetőségekgyors linkek
slovenská verzia
SK
english version
EN


Látkép

Természeti értékek Szepsi környékén

Szádelői völgy

A szádelői hasadék a szlovák Karszt egyik legszebb része, a maga természeti értékeivel, amelyek jelentősége túlnőtt az ország határain.
A Szlovák Karszt a legkiterjedtebb karszt Közép-Európában. A hatalmas mészkőrétegek tették lehetővé a karszt képződését. A Szlovák Karszt vitathatatlanul legszebb képződménye a Szádelői völgy. Évmilliók óta mélyíti a völgyet a sebesen rohanó Szár-patak. A hasadék észak-déli fekvésű, falai némely helyeken függőlegesek. A völgy felső kétharmada V-alakban tágul.

Stósz fürdő

A fürdő Szlovákia délkeleti részén található a Szepesi Érchegység és a Szlovák Karszt határán. A mecenzéf és Szomolnok közötti bányász út mentén fekszik festői vegyeserdők között. A fürdő természetes gyógyító és serkentő hatását a mérsékelt éghajlat adja. Ehhez járul hozzá a fürdő természeti környezete, a délre nyíló magaslat (650 m t.sz f.m.) s a fenyvesek közvetlen közelsége. A napfényes napok száma is jelentős az év során. A svájci osztályozás szerint a klimaterapeutikus térséghez sorolják, 1A  fokozattal.

Jászói barlang

A jászói cseppkőbarlang szlovákia egyik legrégebben feltárt természeti képződménye. A jászói szikla délkeleti lejtőjén, Jászó község felett terül el. A barlangot 1846-ban tárták fel, hossza 2800 m, ebből 980 m hozzáférhető a nyilvánosság számára. Az itt található paleontológiai és archeológiai leletek alapján arra utalhatunk, hogy a barlang már az őskorban lakott volt.
Csodálatos a földalatti üregek változatos és színes szintérdíszítése, megtalálható itt szinte mindenfajta csepkődísz. A barlangot gazdagon díszítik a sztalagmitok, sztalaktitok és cseppkőoszlopok, valamint a különféle alakú és színű hatalmas pagodák. a barlang legrégibb része a régi-terem, melyben egy hatalmas, 5,5 m magas cseppkőoszlop található. Érdekes a Denevérek dómja, mely több denevérfajta (kb. 12) telelőhelye. Lenyűgöző látványosság az ún. Szószék cseppkőképződmény, mely a Dómban található.
A barlang kiváló klímája (relatív páratartalom kb. 98%) allergiás és asztmás betegségek kezelésére alkalmas, ezért a barlang egyes helyiségeit speleoterápiás gyógymódok - főleg gyerekek kezelésére használják.

Súgó-völgy

Turisztikai szempontból Mecenzéfnek ideális a fekvése, és természeti adottságai is kiválóak. A festői Súgó-völgy mindig keresett kirándulóhely volt.

Jászói halastavak

A tóegyüttes fürdésen kívül halászatra is alkalmas; a tavak mentén turistaút vezet a barlanghoz és a Jászói sziklához.

Városi Hivatal

Iskola utca 2
04552 Moldava nad Bodvou
tel.: 055 4880211, fax: 055 4603221
msu@moldava.sk | www.moldava.sk
Mesto Moldava nad Bodvou © 2001-2012    |    webmaster: Tibor Pásztor